top of page

Hoe je emoties je immuunsysteem beïnvloeden.


Gezond zijn en blijven, dat is wat bovenaan het verlanglijstje van ons allemaal staat.

Toch vertelt Dr Reima Banis, de grondlegger van de PSE ons in zijn boek, "Durch Energieheilung zu neuem Leben" [1] dat 95% van de mensen zich in een soort tussenfase van gezond en ziek zijn bevindt zonder dit zich te beseffen. We zijn langzaam gewend geraakt aan onze verzwakte energietoestand. Er ontstaat dan een soort blindheid voor onszelf. Velen, merk ik in mijn praktijk, voelen pas achteraf hoe slecht het hen verging wanneer na een aantal maanden ze weer herstellen. Hoe komt het dat we zo ver van onszelf verwijderd zijn geraakt?


Alles heeft te maken met de hoeveelheid energie die er door ons lichaam stroomt.

Men noemt dit ook wel levensenergie, maar je kunt het ook onder de noemer immuunsysteem plaatsen.


Het immuunsysteem heeft twee belangrijke taken: Ten eerste zorgt het voor de verdediging tegen binnendringers als virussen, bacteriën, schimmels etc..

Het lichaam heeft daarbij een zelflerend vermogen zodat de volgende keer een indringer eenvoudiger en effectiever aangepakt kan worden. Je wordt immuun voor een indringer.

Ten tweede zorgt het voor opruim-en herstelwerk in je lichaam. Dit wordt belangrijker naarmate je ouder wordt. Niet alleen in je lijf, maar ook in je hersenen.

Gebrek aan energie vervuilt langzaam en ongemerkt ons systeem.

Zo lopen velen van ons rond met een verzwakt immuunsysteem en hebben vage vermoeidheid- en pijnklachten, zonder zich er echt bewust van te zijn. Ook vindt men het normaal om vaak verkouden en grieperig te zijn. Of om bijvoorbeeld veel te piekeren.

Er komt een moment dat je echt ziek- en noodgedwongen wakker geschud wordt.

We kennen allemaal wel voorbeelden in onze omgeving van vrienden of familie met hartfalen, hoge bloeddruk, diabetes, burn-out, chronische vermoeidheid, MS, auto-immuunziekten, maar ook depressies en angsten. We zijn door de loop van de jaren gewend geraakt om naar een dokter te gaan en te vragen om bv een medicijn om ons weer beter te doen voelen.

Wanneer het om een acute fase gaat kan dit medicijn levensreddend zijn, denk maar eens aan penicilline in geval van bijvoorbeeld een bacteriële infectie. Bij klachten die ontstaan vanuit een al langer niet goed werkend immuunsysteem werken medicijnen eerder symptoom bestrijdend dan dat dit de oorzaak van je klachten aanpakt. De bijwerkingen brengen ook nog extra klachten met zich mee brengen.

Veel beter is het om ons lichaam optimaal gezond te houden en ziekte te voorkomen, want dat is wat we uiteindelijk allemaal willen!

Hoe kun je er nu optimaal voor zorgen dat je lichaam gezond blijft? En in hoeverre hebben we daar zelf invloed op?

Een lichaam dat voldoende energiecapaciteit heeft is in staat zichzelf gezond te houden!

Ons lichaam is zeer uniek en zelfvoorzienend. Gezondheid en een gezond immuunsysteem is van nature in ons aanwezig. Het moet alleen wakker worden geschud!

Er zijn vele manieren om onszelf deze energie te geven en onszelf gezond te houden. Bekend en belangrijk zijn: voldoende (nacht)rust, ontspanning, gezond eten en bewegen. Een optimale vitale gezondheid en genoeg energie helpen ons bij het uitscheiden van toxines, zware metalen en metabolische afvalstoffen en bij het opnemen van belangrijke voedingsstoffen zoals koolhydraten, eiwitten en vetten, maar ook van sporenelementen, mineralen en vitaminen.

Gezondheid bestaat echter uit meer dan ons lichaam alleen. Wist je dat negatieve emoties, trauma's en onopgeloste zaken de grootste energierovers zijn die ons immuunsysteem kunnen aantasten? Van onze klachten is 90% stress gerelateerd. Over het algemeen merk je de gevolgen wel van stress: je zweet meer, je windt je op, je wordt bang of boos, je hart klopt sneller, etc. Kijk maar eens naar een verkoudheid, hoe vaak is het niet zo dat daar een emotionele periode aan vooraf is gegaan?


Dat negatieve emoties invloed hebben op onze gezondheid is een waarheid als een koe. Hoe en waarom dit verband in detail bestaat wordt echter nog steeds onvoldoende begrepen.

Richard J. Davidson [2] is een hoogleraar aan de Universiteit van Wisconsin. Hij is er in geslaagd om het verband tussen psyche/emotie en een gezond immuunsysteem volledig te bewijzen. In zijn studie heeft hij kunnen aantonen, dat negatief denkende mensen een zwakker immuunsysteem hebben. Deze zelfde mensen hebben een griepvaccinatie gekregen waaruit bleek dat ze een zwakker immuunrespons op deze vaccinatie hadden. Dit betekent dat de hoeveelheid beschermende antilichamen in het bloed meetbaar lager was. De conclusie uit dit onderzoek was dat er bij deze mensen een algemene indicatie van een verzwakt immuunsysteem kon worden aangetoond.

Wat kun jij doen om je emotionele energie en weerbaarheid te optimaliseren?

Levensvragen die daarbij kunnen worden gesteld zijn dan; wie ben ik en wat wil ik echt? Wie verbergt zich eigenlijk achter het masker met de vele rollen die ik de hele tijd speel? Wat zijn mijn echte behoeften? Wat weerhoudt me ervan om mijn echte gevoelens en verlangens uit te drukken?

De meeste ziekten houden dan ook verband met dergelijke onopgeloste levensvragen, ook al zou je daar in eerste instantie niet in geloven (bijv. bij ongevallen of infecties). Christiane Beerlandt [3] heeft in haar boek geschreven dat psyche en emoties een zeer belangrijke rol spelen bij het ontstaan, maar ook in de genezing van ziekten. Om een ziekte vanuit de wortel te genezen, is het belangrijk om niet te spreken in termen van schuld, maar een antwoord te kunnen krijgen op de vraag wat ons lichaam ons hiermee wil vertellen. Wanneer we onszelf deze vraag stellen, moeten we toegeven dat kant-en-klare antwoorden op dit punt niet bestaan.

In werkelijkheid moet ieder mens de grote vraag van zijn leven zelf beantwoorden. En om dat te doen, moet je stil worden en leren om naar je innerlijke stem te luisteren. Al het andere is in werkelijkheid het weglopen bij jezelf en dat helpt niet op de lange termijn. Vaak is het echter zo dat we onze innerlijke stem niet meer kunnen horen. Er is teveel ruis op de lijn. Of we weten niet meer hoe het moet en we zien het niet meer. Als een troebele bril waar we doorheen proberen te kijken. Dit komt omdat we in een sleur en een gewoonte zitten die ons ongevoelig hier voor maken.


En dit is dan het moment waarbij de PSE tot hulp kan zijn. Want een ieder van ons heeft een onbewuste weerstand die te maken heeft met onze emotionele conflicten. Zodra deze duidelijker en op orde zijn, kunnen we de volgende stap zetten, namelijk het leren luisteren naar onze innerlijke stem en deze weer helder kunnen waarnemen.

De PSE meet, met exacte waarden, naast onze vitale energie, ook onze emotionele staat van energie (ook mentaal en causaal, maar daarover een andere keer). Te weinig emotionele energie betekent een niet optimaal werkend immuunsysteem. De emotionele conflicten, welke de grootste energie rovers zijn, blokkeren deze energie. De PSE spoort deze onbewuste conflicten op zodat de geblokkeerde energie weer kan gaan stromen en ons lichaam zijn uitermate unieke en zelfhelende werk weer kan voortzetten naar een vitaal en gezond leven.

Wil je weten wat de status is van jouw energie regulerend systeem? Kijk op mijn website voor het maken van een energiecheck.

[1] Dr. Med. Reimar Banis , Durch Energieheilung zu neuem Leben [2] Richard J. Davidson Ph.D., The Emotional life of your brain [3] Christiane Beerlandt , De sleutel tot zelfbevrijding.

537 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page