Helen van trauma zonder herbeleving van de gebeurtenis.


Voor veel mensen die trauma hebben moeten meemaken, voelen zich vaak stuurloos in het leven. Ze schamen zich vaak voor hoe ze zich voelen, omdat ze hun leven niet op orde kunnen krijgen. Doordrenkt met symptomen als angst en depressie, vinden de overlevenden van een trauma het moeilijk om hulp te zoeken. De meeste zijn al eerder in therapie geweest en weten hoe ondraaglijk het kan zijn om over de dingen die hen zijn overkomen te moeten praten om deze te verwerken.

De angst om het trauma te moeten herbeleven is genoeg om thuis te blijven en geen behandeling te zoeken. Aangezien de meeste traditionele therapiemethodes het praten over- en in sommige gevallen het herbeleven van het trauma omvatten, is het gemakkelijk te begrijpen waarom zoveel trauma-overlevenden moeite hebben om een manier te vinden om te herstellen. Wanneer de meeste methoden hebben gefaald, kunnen mensen die na jaren van praattherapie en/of EMDR nog steeds vastzitten en zich verloren voelen, en kiezen er dan voor om de therapie helemaal op te geven.

In tegenstelling tot psychoanalyse hoef je met de PSE therapie niet de diepte in te gaan en allerlei traumatische herinneringen naar boven te halen. Daarom zijn ook bij zeer jonge kinderen en dieren goede genezingsresultaten te zien, aangezien de gebruikelijke psychotherapeutische technieken daarbij niet bij kunnen worden gebruikt. In de loop van het helingsproces met de PSE kunnen er wel levendige dromen en soms kortstondige emotionele momenten voorkomen bijvoorbeeld in de vorm van kortdurende verhoogde neerslachtigheid of prikkelbaarheid. Dit is bij iedereen weer anders en verschillend. Direct contact tussen mij en de cliënt is in dit soort situaties belangrijk. Bij de meeste mensen verloopt het helingsproces echter meestal grotendeels onopgemerkt en subliminaal. Wanneer al psychotherapie aan de orde is of noodzakelijk is kan de PSE hierbij een zeer welkome en belangrijke aanvulling zijn.

20 keer bekeken0 reacties
Sneek, Nederland | info@renatepeters.nl  | +31 6 22 435 989
  • Instagram Social Icon
  • Facebook Social Icon