top of page

Fibromyalgie en de Psychosomatische Energetica als complementaire therapie

Bijgewerkt op: 26 aug. 2019


Deze week kwam een dame op leeftijd bij me in de praktijk.

Ze klapte een aantal doosjes bij me op tafel en zei; kijk, dit slik ik allemaal. We vulden samen het intake formulier in. Fibromyalgie. Vermoeidheid en heel veel pijn. Als ik vraag om haar pijn een cijfer te geven tussen 1-10 wordt het cijfer 9 gegeven.

In het ziekenhuis wordt de diagnose gesteld volgens de fibromyalgie-score. Dit is een optelsom van de pijnscore en de symptoomscore.

Een groot probleem in de dagelijkse praktijk is het gebrek aan objectivering van de diagnose van weke delen reuma. De patiënt voelt zich vaak een hypochonder en niet goed gezien. Fibromyalgie valt dan ook onder somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK). De therapie bestaat dan ook meestal uit fysiotherapie, beweging en pijnstillers.

Vanuit de PSE gedachte is er een verband tussen oude emotionele pijn en het ontstaan van lichamelijk pijn. Blijkbaar kan ons cel- en pijngeheugen gemakkelijk oude emotionele pijn transformeren in lichamelijke kwalen!

Als eerste heb ik haar energie gemeten, op 4 niveau's met behulp van het REBA-testapparaat en de kinesiologische armtest. Deze moet heel voorzichtig worden gedaan vanwege de pijn. Vooral de emotionele waarde blijkt erg laag te zijn.

Bij PSE zie je vaak sterk verlaagde energie waarden bij fibromyalgie, welke dan ook

overeenkomen met hun staat van lijden. Naast deze emotionele opluchting, geeft dit vaak tevens een gevoel van erkenning


Reumatoloog M. Scharm uit Duitsland werkt met de PSE. Bij chronische pijn zoals bij weke delen reuma, kan de PSE volgens Scharm van veel betekenis zijn.

Zijn conclusie: "Bij weke delen reuma (fibromyalgie) kan de complementaire medische methode van PSE een grote hulp zijn na mijn jarenlange praktijk ervaring. In de meeste gevallen is er een duidelijke verbetering van het klinische beeld, waarna de kwaliteit van leven permanent kan worden verbeterd, die zelfs na beëindiging van de PSE-therapie standhoud.”

We gaan er voor. Zij met de voorgeschreven middelen en ik zal haar begeleiden.

Wordt vervolgd.

Literatuur:

Scharm M: Weichteilrheuma naturheilkundlich behandeln. Schweiz Z Ganzheitsmed 2016;28:89-91

Bron: Dr. Ulrike Güdel , specialist in algemene geneeskunde en natuurgeneeskunde.

302 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page